Сергій Жадан вирішив екранізувати свій роман Ворошиловград, який побачив світ у 2010 році та був визнаний BBC кращим українським романом десятиліття.

Продакшн LIMELITE в партнерстві з каналом Україна вже почали зйомки у рідному місті письменника – Старобільску (Луганська область).

В інтерв'ю Ivona Жадан розповів, як змінилось його світосприйняття після війни на Донбасі, про написання сценарію до фільму Ворошиловград, про свої книжки, які хотів би екранізувати. Також відомий автор поділився враженнями від Одеського кінофестивалю 2017, зізнався у любові до кіно та зазначив, де проведе літо 2017 року.

Як війна на Донбасі вплинула на ваше світосприйняття та написання романів?

– Світосприйняття не змінилось. Але змінилось, безперечно, письмо. Сьогодні я такий роман як Ворошиловград, очевидно, не написав би (події відбуваються у Луганській області – прим.ред.). А якби й написав, він би був інакший. Той роман, який я зараз створив (Інтернат) – зовсім інший. Ті події, які четвертий рік відбуваються на Донбасі, вони не можуть не впливати.

Чи втручаєтесь ви в написання сценарію фільму Ворошиловград?

– Я беру учась у написанні сценарію, але не втручаюсь. Кожен має право професіно робити свою справу. Я дуже довіряю Наталі Ворожбит, до неї в мене зауважень ніяких не має, вона дуже грамотно і професійно зробила свою работу (режисером фільму став Ярослав Лодигін, – прим. ред.).

Сергій Жадан: про екранізації своїх романів, улюблених режисерів та любов до роботи
Сергій Жадан: про екранізації своїх романів, улюблених режисерів та любов до роботи

Яку сцену у фільмі Ворошиловград вважаєте найсильнішою?

– Є така сцена, коли з туману з'являються дуже дивні персонажі — процессія людей з іншого світу. Мені дуже важливо, щоб режисер добре зробив цю сцену. Подивимось, як йому це вдасться.

Чи хотіли би ви екранізувати ще якісь свої книжки?

– Мені б дуже хотілося, щоб саме Інтернат був екранзований. Я його, власне, створював як кіносценарій. Він написаний кінематографічною мовою. 

Які фільми на Одесському кінофестивалі 2017 збираєтесь переглянути?

– Я, звичайно, хочу побачити безліч стрічок. Але, так склалося, що я котрий рік поспіль жодного разу не мав змоги подивитися роботи, представлені на Одесському кінофестивалі. Робота письменника, з одного боку, дає тобі можливість приїзджати на різні фестивалі, але з другого – вона не дає тобі можливості хоч щось переглянути. Ти приїзжджаєш і постійно спілкуєшся з журналістами, приймаєш участь у пресс-конференціях.

Який ваш улюблений режисер?

– Я впринципі кіно люблю. Не скажу, що я є фанатом когось конкретно... Люблю Гармаша, люблю братів Коенів, але вони не українські.

Як пройде ваше літо 2017 року? Чи збираєтесь у відпустку?

– Моє літо пройде на Донбасі: великий фестиваль в Ізюмі, можливо буде фестиваль у рідному Старобільску, потім у цьому ж місті зйомки Ворошиловграду. Насправді, це набагато цікавіше, ніж десь просто лежати на пляжі на all-inclusive. Я люблю те, чим займаюся. Бо це работа не за верстатом, це спілкування з безліччю неймовірних людей, а сьогодні їх і справді дуже багато (на Одеському кінофестивалі 2017).

Сергій Жадан: про екранізації своїх романів, улюблених режисерів та любов до роботи
Сергій Жадан: про екранізації своїх романів, улюблених режисерів та любов до роботи