Сезон грипу та застуди відкритий, все частіше навколо хтось чихає, кашляє, напружено поглядає запаленими очима та проявляє інші симптоми ГРВІ. Коло звужується, і ось уже ви самі підхоплюєте зміцнілий хор хворих людей. І в прагненні якнайшвидше одужати повторюєте головні помилки при самостійному лікуванні грипу та застуди. Які саме, вам розповість Ivona.

Що не потрібно робити при грипі та застуді: помилка №1

Однією з головних помилок є наше прагнення переносити грип на ногах. Якщо вже вас не минула ця гірка чаша, знайдіть в собі мужність і вилежіть належний час, дотримуючись постільного режиму. Перенесена на бігу хвороба сама по собі не страшна, а от її наслідки й ускладнення можуть бути плачевними, наприклад, пневмонія або бронхіальна астма тощо.

Що не потрібно робити при грипі та застуді: помилка №2

Читайте також: Эпидемия гриппа: когда ждать в Украине?

Починаючи хворіти, ми щосили шукаємо чарівну пігулку і всі свої надії покладаємо на антибіотики. Проте антибіотики застосовуються тільки при бактеріальній інфекції. Віруси і застуду вони не лікують. Навпаки, безконтрольний прийом антибіотиків підриває імунітет нашого організму і навіть заважає йому боротися з вірусами. Крім того, вони згубно впливають на мікрофлору кишечника, приводячи до дисбактеріозу та нових проблем зі здоров'ям.

Що не потрібно робити при грипі та застуді: помилка №3

При найменшому зростанні температури тіла ми прагнемо негайно повернути її до нормальних жаданих цифр 36,6. І накидаємося на жарознижуючі засоби. Насправді підвищення температури під час хвороби - цілком нормальна реакція організму, який бореться з інфекціями і вірусами. Поки температура тіла не досягла межі 38 градусів, не варто приймати жарознижуючі препарати і тим самим заважати організму самостійно протистояти хворобі.

Що не потрібно робити при грипі та застуді: помилка №4

Читайте також: 8 движений, которые человек совершает во сне: что вы о себе еще не знали?

Популярна думка, що хворого треба кутати в теплі-теплі ковдри і тримати в теплому-теплому приміщенні, не випускаючи дорогоцінне тепло з кімнати. Це неправильно. Саме в такому середовищі найкраще почуваються віруси, а значить, це перешкоджає одужанню. Приміщення, де перебуває хворий, обов'язково слід регулярно провітрювати, щоб туди потрапляло свіже і вологе повітря.

Що не потрібно робити при грипі та застуді: помилка №5

Бажаючи позбутися кашлю, ми купуємо ліки, не звертаючи уваги на механізм їхньої дії. Проте, слід розрізняти види кашлю, а значить, і засоби від нього. Існують відхаркувальні препарати, що допомагають розріджувати і виводити мокроту. А є ліки, що пригнічують кашльовий синдром при сухому і непродуктивному кашлі. Який із препаратів вибрати, повинен розібратися лікар. Особливо небезпечною при самолікуванні є ситуація, коли хворий водночас приймає обидва види взаємовиключних ліків: мокрота накопичується в бронхах і не виводиться звідти, що призводить до серйозних проблем зі здоров'ям.